Stödnivåer för guldpriset & all-in costs för gruvbolagen

Guldpriset ser ut att ha brutit MA400, även om man inte vet säkert förrän morgondagens stängningskurs, här är första stödnivåerna under MA400:

guldstöd

En annan form av stödnivå är guldbolagens all-in costs som ligger strax under tusendollarstrecket, går priset ner mer härifrån kommer sannolikt en stor del av världens gruvor stängas ner, kanske inte exakt är vad de som dikterar priset är ute efter?:

allincosts

Annonser

24 reaktioner på ”Stödnivåer för guldpriset & all-in costs för gruvbolagen

 1. Hade varit väldigt intressant och veta hur många gruvor som har lagts ner det senaste året/åren pga av deprimerande PM priser. Många bolag har ju fått köra massa kostnadsprogram och det bör ha minska på AISC detta år jämfört med förgående.

  Det viktigaste med botten fiska är att inte köra derivataprodukter eller belåning. Finns ingen värre känsla än att bli utknockad på sin produkt eller överbelånad pga av volaliteten och för att sedan vända på priset.

  • http://www.reuters.com/article/2014/09/25/us-gold-mining-outlook-analysis-idUSKCN0HK0CR20140925

   (Reuters) – The price of gold, down more than a third in three years, is approaching the tipping point where the mining industry would see a spike in the number of producers reducing output or even shutting down operations.

   Several mines globally have already suspended output in the past 18 months, but not as many as industry watchers expected as producers focused on slashing costs and reworking mine plans to extract more profitable, higher-grade ounces.

   But with bullion’s slide this week to a nine-month low of $1,208.36 an ounce, those defenses may not be enough.

   ”$1,200 is a critical level. The industry has geared itself around $1,200,” said Joseph Foster, portfolio manager at institutional investor Van Eck Global. ”If it falls below that level, then there are a lot of mines around the world that are really going to struggle.”

   • @dave
    Tack för informationen!

    @P
    Om deras kostnad är högre än guldpriset över en längre period så kommer det leda till konkurs. Men om det är kortvarigt så kan de klara sig genom t.ex. PP, lån eller andra former av lån. Men man kan dock se att många större bolag väljer att lägga ner gruvor som har högre kostnad än guldpriset.

    De bolag man ska akta sig för är främst de bolag som sitter på ohälsosamma balansräkningar.

  • Självklart kommer vi se många bolag försvinna med ett lägre guldpris, men även vid den prisnivå som vi har på guldet idag. Jag själv är faktiskt ganska förvånad över mängden bolag som faktiskt överlevt de senaste årens ras.

   Många bolag tvingas hålla sig vid liv på konstgjord andning, andra har en medveten strategi att likt björnar ”gå i ide” och ligga lågt i väntan på att marknaden skall vända. En nödvändig egenskap för överlevnad och framgång i denna cykliska sektor. Victoria Gold tycker jag är ett bra exempel på bolag som klarar av att hålla nere sina kostnader genom att ligga lågt och ”rulla tummarna”, bara för att nämna någon…

   Vissa menar att det rent av är bra för sektorn med en ”shakeout”. Med tanke på hur många s.k. skräpbolag det faktiskt finns, är det kanske inte fel. Vad vet jag.

   Problemet med ett lägre guldpris är även att producenter – stora som små – tvingas utesluta stora delar av sina reserver eftersom de blir oekonomiska.

 2. Tack alla för svaren! Det är ett nöje att få delta i ett så intelligent forum!
  Jag har sneglat på Yamana och Detour, men det lutar mest åt Yamana.
  Någon som vill kommentera bolagen?

  • Jag gillar båda bolagen faktiskt, båda bolagen har väldigt bra projekt och ledningar samt har de även lyckats hålla ner kostnaderna för produktion av guldet. Jag känner mer att valet beror mer på din riskaptit. Detour har mer på uppsidan men samtidigt större nedsida vid denna nivå.

  • Det var inte riktigt positivt om Kinross direkt.

   Ang Market action idag så var det intressant att guldet slutade på plus trots raset på börserna. Kan detta vara början på den flykt till bonds och PM:s vi väntat på så länge?

   Blackrock är en av giganterna som verkar befinna sig i en besvärlig sits. Det ska bli intressant att följa.

   • @P Han kritiserade väl mest Kinross tidigare köp och att det är dem som tyngt aktien på senare år, eller var han även negativ nere på de här nivåerna? Minns inte riktigt vad han sa.

    Gillar dock $8 miljarder ‘on the sidelines’, även om det förmodligen inte gör någon jätteskilnad med tanke på hur mäktiga de som dikterar kurserna är.

    Han tar också upp Agnicos köp av Cayden som var på över 200 miljoner dollar trots att de inte hade någon resurs överhuvudtaget. Verkligen obegripligt, men kanske ett gott tecken?

  • Absolut, fantastisk kvalité på fofoa’s inlägg. Som så ofta håller man/jag inte med om allt men utantvekan det mesta. Kul att fler läser!

   • Får jag fråga vad det är du inte håller med om? Själv har jag svårt att hitta motargument, även om jag kan tycka mig se se att BRICS tex gärna vill ha samma privilegium som USA haft under större delen av 1900-talet. Jag har även svårt att försonas med att man tillåter detta flöde till öst som pågår att fortgå, men det går ju inte emot teorin utan är mer en undran om vad är det alternativ teori som torde finnas i väst iom att man tillåter flödet.

    • jj, jag tar dessa siffror om att guldet flödar till öst med en stor nypa salt, särskilt den som kommer från Kina, även om de skulle vara sanna stannar de sannolikt i guldkartellens händer då finanseliten äger och har ägt kinas regering sedan länge. Det enda flöde av fysiskt FRÅN de som kontrollerar guldpriset jag är säker på existerar är det till Ryssland, sedan har Indiska folket säkerligen ett stort inflöde eftersom den tillsatta regeringen som representerar västerländska intressen försöker minska inflödet.

     Detta flöde från Rothschilds valv till Rysslands är den främsta orsaken till krigshetsen mot Ryssland och att Ryssland/Putin smutskastas i västerländsk media.

    • Svar till dave har nedan.

     Att flödet från väst till öst existerar är lätt att verifiera via tex Schweiz, Indien, England, HK etc import/export siffror för guld så tveklöst flödar guldet österut. Man kan även titta på SGE volymerna för att få en fingervisning. Absoluta och summerade siffror har jag dock inte hittat och förväntar mig heller inte att göra det.

     Angående tillförlitligheten till siffror så litar jag mer på Kinas/Indiens/Rysslands siffror än siffror från USA.

     Angående kriget och smutskastningen så följer den (förenklat) samma agenda som USA följt sedan Irak annonserade att de skulle sälja olja i € (helt plötsligt hade Saddam WMD). Khadaffi propagerade för att sälja i guld eller i en gemensam Afrikansk valuta (då blev han ond och små rebellgrupperingar fick vapen från USA). Iran säljer olja i varor eller turkiska lira (som snabbt omvandlades till guld via Dubai) eller Yan (”Iran utvecklar atombomb”). Ryssland, som är en av världens största energiexportörer propagerar öppet för att kringå US$ och vips demoniseras Putin.

     Utan energi har världen svårt att gå runt och så länge energi nomineras i US$ suger världen upp det handelsunderskott som USA kan unna sig. Utan guld kan världen fortsätta som inget hänt men inte utan energi. Det här hänger ihop med guld då den är rätt ”useless” egentligen. Det är just den egenskapen som gör guld till det ultimata alternativet att spara i, dvs den tränger inte undan någon annan produktion. Jag antar det är därför €-länderna måste ha minst 15% av reserverna i fysisk guld. Ju mer då Kina, Ryssland et al sparar i guld, desto mindre sparar de i US$ och minskar därmed dess användbarhet och USAs möjlighet att producera papper som övriga världen sparar i. Den dagen Kina redovisar sina guldreserver så ger de USA fingret, bara genom att redovisa.

     Det ser faktiskt ut som Kina slutat spara i US$ förra året och sitter bara på det de har.., ger ju hyffsat inflytande över världens största militära makt..,

     Det här är större än några konspirationsteorier om några bankirer.

    • JJ, jag tror du missförstod mitt svar, jag tvivlar inte på att det finns ‘SGE-volymer’ och annan data utgiven av någon som säger att guldet flödar åt ett eller annat håll, min poäng är att det inte går att verifiera något överhuvudtaget. Du vet inte att guldet flödar öster, du TROR det baserat på data som du inte kan verifiera om den är sann eller ej. Även om den datan stämmer så kan det lika gärna röra sig om förflyttning av guld utan att det byts ägare. Att tolka alla dessa siffror som om de vore sanningen är inte speciellt produktivt.

     ‘konspirationsteorier om några bankirer’

     Ok, så du vill bygga dig en uppfattning om guldmarknaden som exkluderar den absolut största aktören på guldmarknaden och dem som kontrollerar majoriteten av världens storbanker och ger ut majoriteten av penningmängden i världen. Det känns ju inte så smart, inte konstigt att vi har så olika uppfattningar om guldmarknaden. Om du anser detta vara absurda konspirationsteorier har du nog kommit in på fel blogg.

    • Jodå, verifierbar data finns om man inte tror att all data är påhittat av några.

     Men om man nu tror att all data är manipulerad (håller med om att ganska mycket är manipulerat), hur kan man då lita på företags data? Om man inte litar på företagsdata och därmed även leverantören av denna data, hur kan man då köpa aktier? Är det då inte så att den enda ”investering” man kan göra är i något fysiskt utan mellanhänder?

     Om guldpriset går upp rejält, kommer då inte ”the powers that be” införa högre skatter på sådana övervinster som bolagen producerar (se tex skatterna som amerikanska oljeproducenter fått betala under större delen av senaste 100 åren eller Statoils koncessionsavgifter)? För att kunna ta del av prisökningen, bör man då inte köpa fysisk guld?

     För att inte understödja dessa bankirer som ger ut papperspengar, ska man då inte vända sig bort från allt papper och spara i något annat, gärna då sådant som de största aktörerna i världen (centralbankerna) sparar i, typ fysiskt guld?

     Du skriver att ”Ok, så du vill bygga dig en uppfattning om guldmarknaden som exkluderar den absolut största aktören på guldmarknaden och dem som kontrollerar majoriteten av världens storbanker och ger ut majoriteten av penningmängden i världen. Det känns ju inte så smart, inte konstigt att vi har så olika uppfattningar om guldmarknaden. Om du anser detta vara absurda konspirationsteorier har du nog kommit in på fel blogg.”

     Vem är då denna största aktör på guldmarknaden och är det verifierbart? Jag hoppas frågan inte är provocerande men jag blir lite fundersam då du strax före skriver att ”min poäng är att det inte går att verifiera något överhuvudtaget”. Och om du har rätt i föregående påstående, kan jag upplysa dig om att fysisk guld i handen går att verifiera, siffror på en skärm är det större osäkerheter kring..,

     Jag förstår att detta är en lite större fråga och jag skulle uppskatta om du kunde ta dig tid att förklara för mig.

    • Nej, jag kan inte bevisa att det finns en stor aktör som dikterar varje prisrörelse på guldmarknaden, men har på den här bloggen senaste tre åren skrivit om varför jag ser det som mest sannolikt baserat på vad som faktiskt händer, teorin passar in på verkligheten. Det är svårt att lägga ihop allt detta i några rader här, men om du verkligen är intresserad så är det bara att börja läsa igenom materialet.

     Valutor har givits ut genom ett statligt monopol uppbackat av våld senaste hundra åren utan större problem. Värdet kommer finnas där så länge massorna använder pengarna, ser inget i nuläget som hotar detta upplägg. Äga fysiskt guld är inget man blir rik på, det är en form av skydd mot extrema utfall, ditt argument kunde man kört senaste hundra åren utan större framgång, kommer det förändras övernatt? Mycket troligen inte. F.ö finns det inget som tyder på att de som styr guldmarknaden kommer förlora kontroll över priset på mycket länge, ist kommer de höja priset långt innan utflödena är så stora att deras kontroll hotas, logiskt och sant.

     Kan man inte lita på företagsdata? Det beror helt på, finns det anledning att inte lita på dem så nej, det mesta som händer inom ett företag går kan följas och ofta är ledningarna själva investerade. Jag ser anledning att vara väldigt skeptisk till Kinas sk guldimport, därför litar jag inte på den. Ser inte heller något värde överhuvudtaget i att följa den då den inte korrelerar med priset på guld, något som däremot Rysslands har gjort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s