Atac Resources visar att guldaktierna & guldpriset är vid ett avgörande läge

Denna graf som visar kursen för Atac Resources sedan 2001 är fascinerande då de tydliga stödnivåerna i den kunnat användas för att förutspå stora vändpunkter och viktiga händelser för guldsektorn. November 2013 var inget undantag, då studsade aktien vid stödnivån exakt samtidigt som hela HUI-indexet bottnade (bara en ren tillfällighet?). Aktien är nu tillbaka vid stödnivån och det återstår att se om den håller eller ej, om den gör det så är det baserat på historik sannolikt att hela sektorn kommer att vända uppåt härifrån:

atac

Om man samtidigt har med i beräkningarna att guldaktierna och guldpriset ligger vid viktiga stöd samtidigt som dollarindexet ligger vid etablerad motståndsnivå blir det ännu mer intressant. Varför Atac når denna nivå exakt samtidigt som andra tillgångar handlas vid tekniska nivåer vet jag inte, kan bara observera att så är fallet. Vad händer härnäst?

Annonser

12 reaktioner på ”Atac Resources visar att guldaktierna & guldpriset är vid ett avgörande läge

  • Bra fråga, idag rasar även hela TSX.v indexet, så att tolka nedgången som bolagsspecifik är ej speciellt smart. Jag skulle gissa på att det är en sista shakeout, men då jag ej är påläst kring deras skulder och tillgångar är det svårt att säga något. I en diversifierad portfölj har ANV en plats, den potentiella uppgången gör att det är värt att ta risken, kommer man köpa vid den exakta botten? Sannolikt inte.

   • ANV gav väldigt blandade känslor när bolaget höll sig så bra. Men samtidigt så var 38 miljoner aktier blankade per den 2014-09-15. Rent tekniskt kunde det bli en squeeze på uppsidan ifall guldpriset hade gått högre, men nu blev inte fallet och blankarna fick snålskjuts på nedsidan vilket har lett till denna reaktion. Bolaget hade i det senaste kvartalet enbart 13.6MUSD i cash och bolaget har 75MUSD i obligations skulder att betala de kommande åren och marknaden tenderar att straffa bolag med låg cash i en sämre marknad, detta pga av att det kan komma med ogynsamma deals då det är beroende av cash som t.ex. PP. Skulle ANV göra en PP på 10-20M aktier för att klara av obligationerna så kan de som har blankat känna sig väldigt säkre på sin position. ANV behöver även ett guldpris på runt 1300 för att klara av att betala av obligationerna.

    Projektet är väldigt bra, men kräver tyvärr högre guldpriset. För att vara på den säkra sidan så hade jag väntat tills blankarna lämnade bolaget innan man fyller på mera.

    http://www.nasdaq.com/symbol/anv/short-interest

    • Mattias, om ANV hade någon form av IQ kan de sälja en stream till SLW på några procent av deras silverproduktion och få in hundratals miljoner dollar därifrån. Om denna situation leder till en konkurs är det bara skrattretande, ett bolag med 40 moz guld i marken ska inte kunna bli värdelöst

    • Tror inte att ANV kommer gå i konkurs. Dom kan sälja stream som du säger och även göra en PP ifall det skulle bli jätte desperata. ANV har haft väldigt låg utspädning så det borde säga något om deras kompetens om att de vill bevara aktieägarnas värde. Jag tror worst case scenario för ANV är uppköp, för de större producenterna med gott om cash är ANV en guldgruva i framtiden.

     Om ANV skulle klara sig igenom sig denna period så kommer det nog vara det bolag som har störst hävstång av alla producenter.

     Det tråkiga med aktier är att det inte alltid är fundamentan som styr utan de som har mest pengar som gör det och på kortsikt diktera priserna lite vart dom vill. Detta scenario skulle kunna vara samma som Detour, dock för att det ska bli jämförbart så bör blankarna täcka sina korta positioner.

  • Inspirerande intervjuv, hade inte varit fel och få uppleva en liknande uppgång som hans aktie som gick från 0.01 till 10 🙂

   Det finns även potential att denna dag blir botten för PM-marknaden. Allting är upplagt räcker bara med en stängning över 1220.

  • Som svar på min egen fundering länkar jag till en viss Argentus Maximus som förra året helt korrekt förutspådde rörelsen i guld vi sett det senaste året.
   Han skrev att vi skulle nå dessa häraderna som också är botten samt att resan upp börjar i okt/nov. Detta skrev han samtidigt som alla experter och gurus skrek om nya highs.
   http://www.tfmetalsreport.com/comment/331108#comment-331108

   Som med allt annat ska väl även detta tas med en nypa salt. Förhoppningvis får han rätt även den här gången…!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s