Yamana förlorar 38% av sitt marknadsvärde på två månader

Ett av världens största guldbolag har på ca 60 dagar förlorat makalösa 38% av börsvärdet från redan låga nivåer i förhållande till guldpriset. Det är en typisk kapitulationsfas, när det sker på konsumtionsvaror kallar vi det REA, när det sker i investeringsobjekt kallas det för RAS med mycket negativ klang:

yamana kapitulation

Samma gäller i Kinross som hade förlorat majoriteten av hela sitt börsvärde redan, nu ner 35% på tre månader och har nått makalösa $3 cad, dvs tillbaka på nivåerna från 2001-2002:

kinrosskap

Går det att träffa botten före nästa stora uppgång exakt? Ja, men extremt få gör det, inte ens de som varit mest framgångsrika inom denna cykliska sektor lyckas, varken Rick Rule, Ross Beaty eller Frank Guistra. Det har gått bra för dem ändå.

Annonser

9 reaktioner på ”Yamana förlorar 38% av sitt marknadsvärde på två månader

  • P, detour var en som hade sin kapitulation redan november 2013, har sedan dess stigit några hundra procent trots dippen. Är inte kunnig nog att rekommendera dig att köpa något av dessa bolag, kolla med t.ex Mattias ist som verkar vara mer insatt, men bara genom att titta på graferna är Yamana och Kinross klockrena, Allied är mer svårtolkad, har legat här nere under längre period.

   • Tack för svaret Dave.
    Det är nog en vinnande strategi att öka i de stora producerande bolagen. Det lutar nog åt Yamana.
    ANV är en fin tradingaktie pga dess volatilitet.

    • Yamana är det mest balanserade bolaget av det du har nämnt. Det första institutioner och fonderna kommer att kika på är främst de stora bolagen. Yamana erbjuder även utdelning och det kommer locka många större investerare vilket kommer leda till att Yamana kommer handlas till en mycket större premium än de andra bolagen som du nämnde.

     Kinross är dock dubbla eller trippla så undervärderat än Yamana om man kollar på produktionen och siffrorna. Jag har tyvärr ingen koll på den geopolitiska risken i Ryssland då 27% av Kinross guldproduktion kommer därifrån. Kinross är även mer undervärderat än Detour om man jämför produktionen och siffrorna, vilket egentlige är ganska sjukt med tanken på att Kinross är en stor producent och Detour en medel.

     Yamana:
     Förväntad produktion: 1.4M oz/au per år
     MCAP: 5.6b

     Kinross:
     Förväntad produktion: 2.5M oz/aueq per år
     MCAP: 3.7b

     Detour:
     Förvätnad produktion: 600k oz/au per år
     MCAP: 1.3b

     AISC ordning (lägst först): Yamana > Kinross > Detour

     Någonting som kan vara intressant att tänka på är att $100 au/oz motsvarar 250MUSD i extra intäkter för Kinross, 140MUSD för Yamana och $60MUSD för Detour (självklart detta vid nedsidan).

     *Sorry dave, råkade ha fel mail på mitt tidigare inlägg. Du kan radera det.

    • Tack för det, Mattias!
     Jag har frigjort kapital från andra områden (bla omx-optioner) för att öka i Yamana och ev lite mer i Kinross.
     Dessutom lär jag sälja av Huldra, Northern Dynasty och ev Soltoro för att öka i de ovan nämnda.

     Jag har utöver det kikat på Chesapeak som ser ut att vara en bra tradingaktie.

    • P, Just Huldra och Northern Dynasty är två som ser väldigt intressant ut grafmässigt imo, är det verkligen smart att sälja dem just nu?

 1. Detour gold är ett bolag med en bra ledning med stora tillgångar men dras också med endel skulder. Fördelen är att om guldpriset stannar på dessa nivåer eller t o m sjunker så är risken för konkurs inte lika stor som för endel andra bolag. Om guld- och silver priset däremot börjar stiga så finns det bolag med en större hävstång. Jag tror personligen att det är en tidsfråga innan guld och silverpriset börjar sin resa uppåt och det baserar jag på fundamental analys men 10 000 kronors frågan är när och inte om? Därför kan det vara smart att ta in Detour i din portfölj och blanda med lite mer riskbenägna bolag som ger bättre avkastning vid stigande guldpris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s