Northern Dynasty fortsätter att rasa i pris

I juni skrev jag att Northern Dynasty potentiellt hade bottnat, sedan dess har den rasat ytterligare ca 60 procent. Grafen ser nu ut så här i logaritmisk skala:

northern dynasty

Detta är inte bolagsspecifikt, allt har rasat senaste veckorna, utan att ha någon direkt koppling till bolagens underliggande värden.

Återigen kort om tillgången: Bara guldet i marken som Northern Dynasty  sitter på motsvarar 1,9% av allt guld som någonsin brutits, ca 107 moz. Utöver guldet finns det 80 miljarder lb koppar i marken samt 5,5 miljarder lb molybden. De kommer ha enorma problem att få tillstånd att bryta detta guld, men det finns fortfarande ett väldigt stort värde i att bara äga en såpass stor tillgång. Marknadsvärdet är nere kring $40 m, vilket ger ett mcap per ounce under $0,5/oz, dvs nästan inget alls.

Tidigare i år såldes Augusta Resources som ägde en stor koppartillgång som sökt tillstånd i över sju år för ungefär en halv miljard. Mao är inte bolag med tillståndsproblem värdelösa, långt ifrån. I Northern Dynastys fall skulle en större producent för ca $40 miljoner kunna plocka upp en av världens största tillgångar, det är säkerligen attraktivt trots en svår tillståndsprocess. Med det sagt, det finns betydligt mer attraktiva tillståndsklara tillgångar som säljs till lägre priser för tillfället.

Annonser

11 reaktioner på ”Northern Dynasty fortsätter att rasa i pris

 1. OT,
  Jag vill göra er uppmärksamma på instrumentet Bull Gas 4x.
  Jag har tradat instrumentet i några år och har tjänat åtskilliga tusenlappar.
  Nu befinner den sig åter i ett intressant läge. Gasen har toppat för den här gången och kommer säkerligen att gå ner ytterligare några procent innan vi åter ser en uppgång.
  Instrumentet står i 0,25-0,26 (gasen i 3,822) från att ha toppat 1,33 (6,3) och är köpvärd runt 0,20.
  Då den är så extremt volatil att vi kan även kan få se 0,16-0,18 (ca 3,5-3,6) vilket bör vara botten för den här gången.

  Den annalkande vintern samt faktumet att inventarierna i USA är en stor bluff (vilket även pressat Naturgasen från 13 till lägst 1,9), tror jag kommer få gaspriset att söka sig mot nya höjder. Det har nämligen visat sig att gasen i källorna gått ner med 90% samt att det snart inte finns mark att gräva i. Det tillsammans med att vattnet förstörts för miljoner människor kommer att leda till ett abrupt stopp för skiffergasen.

 2. Vad säger ni om dagens handel? S&P ner, guld upp.
  Kan detta vara inledningen på nåt vi väntat på länge eller är det endast en rekyl upp?
  Hur kommer PM-bolagen att reagera på nedgången på börserna? Kommer de gå ner pga nedgången på börserna eller komme de att gå upp pga ökat guldpris? Hittills har de ju reagerat negativt på börsnedgång.

  Min teori är att detta kan vara början på ett uppsving för PM ända fram tills att QE4 presenteras, vilket då kommer att accelerera uppgången för PM.

  • Svåra frågor, går bara att spekulera. Med tanke på hur stort raset redan varit måste sannolikheten för stigande pris vara betydligt större än fallande.

 3. Om Man vill ha inflation som stöd för stigande guldpris så bör man väl inte hoppas på mer QE då detta indikerar låg fart i ekonimin och knappast är inflationsdrivande. Det Vi vill se är att alla nytryckta $$ kommer i omlopp och sätter tryck i ekonomin.

  • Exakt Tore, QE (dvs pengar skapade av centralbanker) är pengar ur cirkulation, medans pengar som skapas av privata banker främst i samband med lån är pengar i cirkulation. Enda anledningen till att FED skulle börja trycka mer pengar är om de ser att bankernas skapande minskar, det är precis som du säger ej positivt för guld. Viktigt att notera.

  • Tore,
   Jag skriver från min mobil och har inte alla länkar, men en enkel sökning på Google ger dig många källor.
   Det är allmänt känt att natgas källor har en hög grad av depletion, 85-90%, vilket leder till att man måste borra nya hål för att kompensera för bortfallet. Fracking är både dyrt och farligt miljömässigt så det blir mindre och mindre populärt vilket borgar för högre priser.

 4. Något som kan påverka guldpriset likt de Ryska köpen av fysiskt som startade 2004 är Swiss Gold Initiative som det ska röstas om i slutet av november:

  The gold referendum was proposed by the SVP and backed by the necessary 100,000 signatures required the put an issue to referendum in Switzerland. The SVP is one of the largest political parties in Switzerland. The party is the largest party in the Swiss Federal Assembly, with 54 members of the National Council and 5 of the Council of States.

  This indicates a degree of popular support for the measure and all eyes are on November 30th. If the referendum is passed, it would result in the following:

  ​*the repatriation of Swiss gold reserves currently believed to be in the UK and Canada

  *an increase in gold holdings of the SNB to reflect an allocation of 20% of total reserves (today gold accounts for 7.7% of total reserves)

  *and a moratorium on the sale of Swiss gold reserves

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s