Lundinsfären skapar Lundin Gold, startskottet för guldsektorn?

Som Tommy Humphreys på CEO.ca redan gissat blev det Lundinägda Fortress Minerals som köper FDN av Kinross Gold:

Billionaire natural resource “first movers”, the Lundins, are acquiring one of the best gold projects in the world in the worst market in decades.

Kinross gör en förlust på ca 1 miljard dollar vid försäljningen, men blir delägare i nya Lundinbolaget. Fortress Minerals döps om till Lundin Gold, Lundin har sedan tidigare oljebolaget Lundin Petroleum och basmetallbolaget Lundin Mining, båda dessa har varit extremt framgångsrika. Det är därför extra intressant när Lundinsfären startar ett helt guldfokuserat bolag och köper in den kanske bästa guldprojektet i världen.

De har precis som Lundin Gold byggts på tillgångar i världsklass placerade i länder med ovanligt hög politisk risk, de använder dessa tillgångar till att attrahera kapital, som sedan används för att köpa in nya tillgångar. Lundin Petroleum t.ex byggdes på upphypade prospekt i Sudan som visade sig vara värdelösa i sig, men vid det laget stod bolaget på egna ben med en portfölj av tillgångar.

Men nu till det intressanta, tajmingen av skapandet av bolaget. Både LUMI och LUPE noterades efter ras och precis före extremt stora uppgångar på råvarubörserna och i de underliggande råvarorna. Oljepriset och Lundin Petroleums notering på börsen:

lundinoil

TSX Venture med notering av Lundin Mining:

lundinminig

För mig är skapandet av Lundin Gold en väldigt bullish indikation, potentiellt startskottet för något liknande det vi såg efter LUMI och LUPEs noteringar. Att den sedan stämmer in perfekt vid ATACs stödnivå är självklart bara en ren tillfällighet. Eller får Lundinarna signaler från ovan (sina finansiärer) om när de ska notera sina bolag? Hänt förut, kan hända och verkar göra det igen.

 

Annonser

10 reaktioner på ”Lundinsfären skapar Lundin Gold, startskottet för guldsektorn?

  • VIT kommer inte i närheten av dessa siffror, men samtidigt kommer inte VITs marknadsvärde i närheten av Lundin Golds, politiska risken också betydligt lägre för VIT.

   Någon som tittat på Ross Beatys Odin Mining?

 1. @torejohansson

  NPV@5% för VIT: $381M ($1325 au/oz)
  MCAP (FD): 37MCAD
  MCAP/NPV: 10.3

  NPV@5% för Lundin Gold: $1331M ($1300 au/oz)
  Spekulation MCAP: 310MCAD (250MCAD för finansieringen + 60MCAD för existerande aktier)
  MCAP/NPV: 4.3

  @dave

  De har startat ett 15 000 meters program och börjat borra så det ska bli intressant att följa. Läste lite från presentationen och det ser ut som att detta kommer vara en low grade guld och koppar deposit.

  Tidigare borrhål från 2011:
  14.5 – 352.0: 0.68 g/t Au, 0.12% Cu over 337.5m
  Includes: 14.5 – 132.0: 1.10 g/t Au, 0.09% Cu over 117.5m

  10.0 – 374.0: 0.59 g/t Au, 0.08% Cu over 364 m
  Includes: 70.0 – 140.0: 1.06 g/t Au, 0.11% Cu over 70.0m

  http://www.odinmining.com/sites/default/files/Odin_Gen_PPT_Aug27.pdf

  Hittar dock inte aktien hos Avanza så kommer nog bara bli bevakning på detta bolag.

  • Det är riktigt fina hål, typ i stil med Osiskos om jag minns rätt, halten är inte så hög, men längden på hålen är ovanligt bra. Säg till avanza att lägga till aktien i sitt system, att den inte finns där redan beror på att ingen handlat den ännu. Imo får man betala en stor Beaty-premie på Odin, den är mao inte billig. Men det är tydligt att Ecuador kommer bli en av de nya heta platserna att leta guld, ungefär som Colombia i början av 2008, kanske gör det att premien är värd att betala? Antagligen.

   Beaty, Lundin, Warke och Guistra visar var man ska investera kommande år: Yukon, Mexico och Ecuador

   • Det intressanta med hålen är att det finns indikation att guld och koppar redan finns vid 10 meters djup ända ner till 374 meter. Aktiekursen toppade 0.70 som högst så det känns definitivt mycket bättre att köpa nu än tidigare. Ska som sagt bli väldigt spännande och följa bolaget då de har börjat borra.

    Även Catalyst Copper har gått ner under den senaste perioden, fast det är fortfarande lika svårt att köpa aktier där.

    Tack för informationen angående Avanza. Jag har kontaktat dom och frågat om de kunde lägga in Odin Mining i deras listor.

 2. Startskottet för guldsektorn? Kanske. Tror absolut att det finns en gedigen tanke bakom timingen, men samtidigt kommer gruvan att vara i drift under flera cykler så i det stora hela spelar det kanske inte så stor roll – och det vet Lundinarna.

  I KWN’s senaste broadcast, där han har Rick Rule på tråden, säger Rick att han misstänker att vi nu har gått in i en kapitulationsfas. Ricks bedömning (eller intuition?) är att vi befinner oss i ett scenario likt ”utrensningen” 1991 och sommaren år 2000 där marknaden upplevde 2-3 veckors horribel kapitulationsfas. Tittar man på indexen så känns det som att han ev. kan ha slagit huvudet på spiken. Kommande veckor får utvisa om han får rätt.

  • Samma sak gällde Sudan, Lundin Petroleum började inte borra tillgången förrän ca 2007 om jag minns rätt, de hade tillgången i portföljen vilket fick aktien att stiga kraftigt. Mao, det spelar inte nödvändigtvis jättestor roll för aktiekursen huruvida tillgången sätts i produktion under uppgångsfasen. Min poäng var att FDN precis som Sudan-prospekten kommer användas till att bygga Lundin Gold genom att attrahera kapital.

   Tack, hade missat den intervjun. Det är minst sagt intressant det vi ser nu, i en riggad marknad är det nästan garanti att kapitulationer kommer före en vändning i syfte att skaka ut svaga händer. Detta kommer att skilja de som verkligen tror på sektorn från de som bara handlar på ‘emotion’ och tror aktiekurserna perfekt reflekterar underliggande värde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s