Hjälp till att skapa den ultimata PM-portföljen

Mål: Maximal uppsida, minimal risk
Kategori: Guld, silver och kanske inslag av koppar
Krav: Diversifiering geografiskt och riskmässigt. Mindre bolag med högre risk får lägre viktning
Maximalt antal bolag i portföljen: 10 st

Jag kan börja med att lämna in två bidrag till portföljen, nr 1, kanske som huvudinnehav (15-20%?), Bara-bras favorit Silver Wheaton. Bolaget har fasta kostnader, ovanligt god tillgång på pengar, diversifierade och låga utgifter (endast elva st anställda i bolaget). Har visat sig ha god uppsida i uppgångsfaser och relativt låg nedsida vid nedgångar.

Eget bidrag som endast kommer att kunna få en låg viktning är Geologix Explorations. Väldigt låg värdering per oz (nära noll) som ger maximal uppsida samtidigt som det medför väldigt hög risk, viktning ca 5-10%. Så där är två st bidrag av maximalt 10 st. Vilka bolag saknas, vilka är dina absoluta favoriter?

Den ultimata portföljen:

Silver Wheaton (Silver, guld), viktning 15-25% (Bara-bra) C$25,58
Geologix Explorations (Guld, koppar, silver) viktning 5-10% (Dave) C$0,035
Pretium Resources (Guld) viktning 5-10% (Solsson) C$6,28
Avino Silver & Gold (Guld, silver) 5-10% (Solsson & Bengan) C$1,66
Lundin Gold (Guld) 5-10% (Solsson) C$4,2
Yamana Gold (Guld, silver, koppar?) viktning 10-20% (Mattias) C$4,13
Global Minerals (Silver) viktning 5-10% (Mattias, Happydays) C$0,10
Catalyst Copper (Koppar, silver) viktning 5% (Mattias) C$0,295
Barrick Gold? (Guld, silver, koppar) viktning 10-20%? (Bergfalken) C$13.54
Guyana Goldfields (Guld) viktning 5-10% (J.r) C$2,8
Victoria Gold (Guld, silver) viktning 5-10% (torejohansson, Björn, Happydays & Dave) C$0,10
Minco silver (Silver) viktning 5-10% (S) C$0,76
ATAC Resources (Guld, silver) viktning 5-10% (Happydays) C$0,485
North Country Gold (Guld) viktning 5-10% (Happydays, Mattias, Dave) C$0,035
Vantex Resources (Guld) viktning 5% (Happydays) C$0,04
Sabina Gold & Silver (Guld, silver) viktning 5-10% (Original Braila) C$0,39
Allied Nevada (Guld, silver) viktning 5% (Solsson) C$1,97
Sarama Resources (Guld) viktning 5% (Egon) C$0,07

28 reaktioner på ”Hjälp till att skapa den ultimata PM-portföljen

 1. Pretium Resources: Höga grades (16gpt) i säkert område BC Kanada. Inga problem med tillstånd, det är en avlägsen plats utan ursprungsbefolkning. Dessutom har de en superbooster i form av Snowfield om guldpriset letar sig uppåt. 40Moz låg halt. Rick Rules polare sedan decennier Robert Quartermain sitter vid rodret.

  Avino Silver&Gold: Är lönsamma vid ett silverpris ned till $12. Löjligt få aktier med tanke på att de har flera gruvor i produktion. Ett välskött företag som håller vad det lovar. Det som talar mot att bolaget hamnar på Dave’s lista är att det också är ett av Scoris favvobolag 😛 Tror dom dessutom håller på att bredda sig genom anskaffning av en guldgruva i Kanada.

  Lundin Gold; Kommer att bli mitt nästa köp. Fruta del Norte är ju ett av de förnämsta områdena i världen. Förhoppningsvis skärper sig den equadorianska myndigheterna sig och samarbetar med gruvnäringen istället för att motarbeta. Kan för övrigt för lite om bolaget f.n.

  Det är tre innehav som kommer att gå som spjut då vändningen kommer. Inte snor billigt, men väldigt bra bolag!

 2. Yamana Gold: Lägst AISC av alla bolag som producerar över 1moz au. Har även en fin tillväxt portfölj. På dessa nivåer känns det som ett väldigt attraktivt köp. Om guldet tar sig till 1900-2000 så kommer Yamana förmodligen att värderas runt 20-30CAD. 10% av portföljen.

  Global Minerals: Har inte kommit ut med sin PEA än (borde ha gjort det i November månad) den är försenad pga av att den ska vara väldigt detaljrik enligt VD:n. Lite kort så har gruvan infrastrukturen och även tillstånd. Gruvan förväntar sig att producera 2Moz /ageq. Enligt VD:n bör inte cash-cost vara högre än $15 oz/ag. Om bolaget lyckas fixa finansieringen tidigt nästa år så kan gruvan redan vara förväntas vara uppe i slutet av 2015. Bolaget är endast värderat till 4MCAD och har runt 1MUSD i kassan. Anledningen varför jag inte räknar med warranterna och optionerna i FD är pga av att dessa har ett strikeprice mellan 0,25-0,35CAD. 5% av portföljen. Slovakia. Silver & Koppar.

  Catalyst Copper: En av de bästa ledningarna i branschen som äger runt 65-70% av bolaget. La Verde är ett väldigt ekonomiskt projekt i Mexico som har sjuk hög hävstång till kopparpriset. Man vet dock inte vad ledningen har planerat då de inte ens har någon corporate presentation. Men jag känner ändå att det är ett bolag som är värt att ha i portföljen. 5% av portföljen. Koppar, guld & silver.

  När du är klar med att sätta ihop denna portfölj borde du göra ett index av det med viktningarna och följa utvecklingen, det hade varit väldigt intressant.

 3. Tack för bidragen, fortsätt så. lägger in dem succesivt.

  Mattias, jag tänkte precis den tanken, att skapa ett index så vi kan följa avkastning. Frågan är bara var, någon som har vet om något bra ställe man kan lägga upp fiktiva portföljer?

  • Kan tyvärr inga sidor där man kan lägga upp fiktiva portföljer online. Däremot om du behöver hjälp med att lägga upp indexet i Excel så kan jag hjälpa till med det. Kanske någon duktig programmerare kan göra om det till ett index online?

 4. Guyana Goldfields guy.v Går i kommersiell produktion mitten 2015! ca 150k Ett av få bolag som inom en snar framtid går över i produktion.

 5. Det går ju lägga upp en portfölj som går att följa på stockhouse? Victoria Gold borde nästan få vara med på ett par procent om det ska göras en portfölj från den här sidan 🙂

 6. Tack, har lagt in dem. Då är vi tre st som vill ha med Victoria Gold, bra, den är given. Känner till att man kan lägga upp portföljer på stockshouse, men är osäker på om den räknar ut avkastningen åt en samt tillåter viktning? Ska testa lite

  EDIT: Går ju att se gain since added på SH, alltid något

 7. Minco silver. Fullt finansierat projekt(!) som saknar sista tillståndet (I Kina med allt vad det innebär). Man får hela projektet och en bit av den stora kassan (med låg burn rate) gratis till dagens kurs.

 8. Någon som har ett SH konto vi kan använda, mitt är kopplat till stockstream där alla aktier jag följer ligger, så kan inte använda det kontot. Bengan kör du stockshouse?

 9. ATC.v är för mig väldigt given. ATC har två utvecklade landområden inom sitt flagship-projekt Rackla i Yukon – Rau trend och Nadaleen trend. Nadaleen trend innehåller 6 st identifierade zoner av carlin type-mineralisering. Borresultaten är i världsklass. Rau trend innehåller bl.a. Tiger zone som bolaget nyligen (och lite oväntat) släppte en PEA för. PEA för Tiger zone visar bl.a:

  – After tax NPV vid 5% diskonteringsränta om $33,7M vid $1250 guldpris och $68M vid $1500 guldpris.
  – After tax IRR vid $1250 guldpris om 21,5% och 37,2% vid $1500 guldpris.

  Strategin från bolagets sida är att sätta sin mindre deposit Tiger zone i produktion för att successivt växa och delvis kunna finansiera utvecklingen av Nadaleen trend. Capex för Tiger deposit är runt $100M och man kommer producera drygt 200k oz / år.

  Mcap i skrivande stund: 68M FD
  Kassa: $20M
  Stark ägarstruktur: Strategic Metals & Agnico Eagle äger vardera runt 10M aktier vilket motsvarar knappt 17% av bolaget.

  Eftersom Mattias vågade sig på en värdering av Yamana vid $1900-2000 guld så säger jag 20 CAD för ATC vid samma nivå.

 10. Fortsätter och slänger även jag in en röst på Victoria Gold (5-10%). Global Minerals som jag initialt lyfte i tråden ”Guldaktierna, uppdaterad graf” vill jag även slänga in (5%). Kul att Mattias även fått upp ögonen för bolaget. North Country Gold får likaså ta plats bland bolagen med högst risj (5%). Motivering av dessa bolag är gjorda i denna och/eller gamla trådar.

  Slutligen vill jag låta Vantex Resources, ticker VAX.v, ta plats med max 5%. Kort motivering:

  Bolaget har en blockmodell som redovisar tre zoner som tillsammans bildar en triangel som de kallar ”the golden triangle”. Den består av Moriss Zone, GP Zone och Hendrick Zone. Dessa är öppna i alla riktningar har har alltså potentialen att sammanlänka och bilda en massiv deposit.

  Vad som gör det hela intressant (och ö.h.t. värt att ta position) är att Rob Mcewen, grundare och tidigare VD av Goldcorp, gick in och köpte 12% av bolaget 2012.

  Mcap runt 3M FD
  Område: Quebec, Canada

  • @Happydays

   Tack för rekommendationen av Global Minerals. Ett riktigt intressant projekt med enorm potential. Ser framemot den kommande PEA efter att ha lyssnat på de senaste presentationerna, lite synd att PEA:n är försenad bara.

   Lägg gärna till mig på North Country Gold om bolaget finns plats på listan. Ett av mina favorit bolag 🙂

 11. Jag är sent ute. Men jag hade funderat på en aktie jag har tagit in och följt sen jag ägde den första gången 2007. Sabina Gold & Silver. Tre skäl:
  1. Stor guldfyndighet i norr-norr Kanada med höga grades så att Capex blir rimligt och CC låg. Gynnas dessutom väldigt mkt av att olje/dieselpriset rasar. Full feas H1 2015.
  2. Enorm silverroyalty på annan stor zink tomt man sålde till Xstrata och som nu finns i Glencore. Silver Wheaton har friat grovt till bolaget och har första tjing att köpa den om bolaget vill sälja. Stora frågan är om Glencore går i prod. Starkare zinkmarknad och lägre oljepris vore bra…
  3. Stark kassa stor andel av börsvärdet, inga skulder. Man har råd att vänta samtidigt som vi kan se fram emot en intressant feas baserat på att många parametrar gått åt helt rätt håll jämfört med pre-feas. Inte ens guldpriset har gått åt fel håll jämfört med då (CAD 1350 dollar använt är väl ca 1200 usd nu)

  Främsta argumenten mot bolagen är:
  Geografin, för låga metallpriser för sådana äventyr och om oljepriset sticker igen.

  • Har lagt till den! Tack för detaljerna. SBB är ett bolag jag ägt tidigare, före de sålde sin 300 moz silverdeposit. Problemet är att det behöver byggas en hel hamn för att få tillgången i produktion. Silver Wheaton ägde ca 10% senast jag tittade.

   North Country Gold ligger inte långt ifrån, kan rekommendera att ta en titt på den också.

 12. tweet från Dave:
  Allied Nevada är en potentiell 100-bagger
  Varför har vi inte med AN 😉 är tung ägare i AN, själv faktiskt, sugs till risk som ett bi till honung :-/ kunde inte motstå när den ramlade ner till $1, började köpa på $1,60 …

 13. Sarama Resources, SWA.
  Värderas till just över kassan. Acacia(Barrick) finansierar tillsvidare deras huvudprojekt(1,5Moz).

  • Väldigt intressant, tack för tipset, lägger in den. Verkar som att Sean Harvey, grundaren av Victoria Gold och många andra framgångsrika guldbolag sitter i ledningen. Väldigt stabil ledning i övrigt också.

 14. Ang Allied Nevada, dagens release:

  As a result of the foregoing the company is also updating the liquidity and capital resources discussion as disclosed in its third quarter Form 10-Q. As of Nov. 30, 2014, the company had cash and cash equivalents of $1.3-million, $10-million in restricted cash deposits with the revolving credit facility lenders, $48.0-million drawn on the revolver and an additional $14.2-million of letters of credit pledged to collateralize the mark-to-market liability position of a portion of the company’s crosscurrency swap. The company now has $12.8-million remaining available under the revolver. As previously disclosed, the company continue to evaluate all financing options and strategies that may improve its current liquidity and financial condition.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s