Rubelraset snart över?

Rubeln har nu rasat 38% på bara 6 månader och nästan exakt 50% sedan toppen i maj 2011. Rörelserna på den 100% riggade valutamarknaden kontrolleras av de få stora banker som ger ut 100% av penningmängden, de är inte resultatet av någon fri marknad där miljarder olika människor sätter priset genom de beslut de tar varje dag. Så varför väljer dessa att sänka värdet på ett helt lands valuta med hela 50%? Vad är syftet, vad vill de uppnå?

Oavsett svaret på den frågan kommer Rubelraset att ta slut snart, Rubeln kommer inte gå till noll. Vad som kan gå till noll däremot är luftbolag som Facebook, Twitter, Apple med flera som inte har något annat än en tillfällig struktur och momentum bakom sig, deras sammanlagda marknadsvärden är nu flera gånger mer än hela Rysslands. Ryssland till skillnad från dessa bolag sitter på enorma naturresurser, verkliga värden som håller över tid.

ubelras

Rubelraset som bottnade tidigt 2009 sammanföll med vändningen för hela råvarusektorn och de uppgångar som följde, ett intressant samband mao. Att raset snart är över är en god indikation för råvaruinvesterare att startskottet för nästa uppgångsfas är nära.

Annonser

2 reaktioner på ”Rubelraset snart över?

  1. En inte allt för långsökt teori enligt min mening är att USA vill straffa Ryssland (och samtidigt befästa sin position som ”världsledare”), vilket man i praktiken lyckas med genom att sänka oljepriset (genom ökad oljeproduktion hos de allierade länderna i Mellanöstern, främst då Saudiarabien). Ryssland drabbas dock inte så hårt som man kan tro – de säljer stora delar av sin energi till Kina och får betalt i Juan. Däremot drabbar det den gemene ryssen vars köpkraft reducerats kraftigt senaste tiden i samband med rubelraset och diverse exportrestriktioner från EU. Är detta månne USA´s sista desperata försök då de förmodligen inser att korthuset håller på att falla ihop om de inte har 100% kontroll? De flesta som läser här känner säkert till Gerald Celente, vars mantra currency war – trade war – world war passar rätt bra in i sammanhanget…
    Till dave & alla andra som bidrar på denna mycket trevliga blogg: Stort tack & God Jul / Fiskarn

    • Hoppas det, att det är ett sista desperat försök. Uppgången i dollarn kan också visa sig vara en sista dödsryckning innan de kraschar den och inför sin globala valuta, SDR’s. Det låga oljepriset skadar även den inhemska oljeproduktionen som USA är så beroende av om jag förstått saken rätt. Ras som dessa är sannolikt bara ytterst tillfälliga, åtminstone visade det sig vara så vid 2008.

      Tack själv Fiskarn, God Jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s