Råvarusektorn nu en omvänd bubbla, kraftig motreaktion väntas

Bitarna börjar falla på plats, oljan (Brent) har nått den tekniskt viktiga nivån, kring $58,5, vilket är lika med ett ras på 50 procent på ca 5 månader. TSX Venture har fallit till en lägre nivå än den vi såg under paniken 2008, lägsta på 15 år. Den ryska valutan har gått igenom ett historiskt ras på nästan 50% på mindre än ett halvår och ryska börsen har kraschat.

Samtidigt som allt detta sker har penningmängden i USA nått högsta ökningstakten sedan krisen 2008 inträffade, just nu 7,5 procent. Detta är väldigt positiva nyheter för råvarusektorn eftersom pengarna som skapas förr eller senare letar sig till råvarurelaterade, inflationsskyddade investeringar. Mao, vi är i ett läge där vi håller på att gå in i en ny kreditexpansion, potentiellt den största någonsin baserat på bankernas balansräkningar, samtidigt som råvarusektorn har kraschat.

I kombination med detta konsumerar världen allt mer ändliga råvaror, priserna måste  stiga så högt att de går att producera i tillräckligt stora mängder för att möta denna efterfrågan.

Råvarusektorn kan se 70 procent av sitt värde raderas ut på mindre än ett halvår, det hände 2008, då från att ha varit i en bubbla, nu råder det omvända, råvarusektorn är i en omvänd bubbla där underliggande priser inte är tillräckligt höga för att möta efterfrågan på sikt. Kan detta resultera i att råvarusektorn rusar hundra procent eller mer på kort tid, utan tvekan ja. Allt är möjligt i denna sektor, stora rörelser från extremt låga nivåer är mer standard än ovanligt. TSX Venture ligger just nu vid 650, var befinner den sig om 6 månader?

10 reaktioner på ”Råvarusektorn nu en omvänd bubbla, kraftig motreaktion väntas

 1. Köpläget blir bättre och bättre. Har nyligen kollat på ett bolag som heter Strategic Metals Ltd (SMD.V). Som du ser i det här bladet(http://www.strategicmetalsltd.com/i/pdf/factsheet.pdf) så har aktien handlats under sitt bokförda värde under 2013 och 2014. Den borde nästan vara ännu billigare idag jämfört med andra kvartalet i år som grafen sträcker sig till. Sist den handlades under book value var när börsen bottnade 2008/2009. Har ingen direkt koll på bolagen de investerar i men man får iallafall en diversifiering i råvarubranschen om man köper aktien. Även de mediokra råvarubolagen tenderar ju att gå upp i en bullmarket.

 2. Får bra vibbar av allt just nu att vi står inför en härlig vändning här och nu. HUI urstark ikväll! sista dödsrycket i $.

 3. Jepp, Både Mike Maloney och Greg Mannarino har ju talat om en deflationskrasch först, sedan stigande inflation. Det var väl deflationskraschen som precis har inträffat och vi kan se fram emot en långsamt stigande inflation 2015->2020, med ett stigande guldpris som följd.

  Jag har laddat upp PM-portföljen rejält, dock så har jag inte många sekiner kvar till Lundin Gold’s intro på Måndag. Jaja man kan inte äga allt. Portföljerna är fortfarande en sorglig läsning:

  Avanza: -35% (+5% i somras)
  Nordnet: -57% (-31% i somras)

  Fysiskt mindre än 3% av portföljen. Hur resonerar ni här? Är det risk för att vi får en ny bankkollaps? Inget roligt om både Avanza och Nordnet som ju är banker, skulle få problem vid en ny härdsmälta.

  • Penningmängden ökar med 7,5% per år redan, skulle inte kalla detta för en deflationskrasch. Greg Mannarino är f.ö ett troll imo, har pratat om jordens undergång i ca fem år.

   Det är inte något som tyder på att en bankkollaps är nära, tvärtom är bankerna starkare än någonsin globalt sett med över tre biljoner dollar i överskott.

 4. Nä, Bengan $700 finns inte på kartan. Inte innan världens monetära system har reformerats. Se vad som hände när man lyckades trycka ner guldet till 1150, bullarna är mycket starkare nu såhär sent i bearmarknaden. Jag är övertygad om att 1130 var lågpunkten innan vi ser 2000 igen,

  Belangp (Paul) är en slipad herre:

  Hans youtube filmer är en guldgruva av kunskap,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s