Börsbubblan inne i sin slutfas

Börsbubblan & kommande börsras

En blow-off top på den svenska börsen utspelas just nu och normalt slutfasen i en stor bubbla. Nedan är några exempel på hur det ser ut just nu i svenska storbolag:

Notera att samtliga nu stiger exponentiellt, en varningssignal om något. Följer fortsatt kredittillväxten (penningmängdsökningen) för att få indikation om exakt när det hela brakar samman, problemet är bara att SCB ger oss en månad gammal data för detta vilket betyder att vi ej kommer kunna använda detta för investeringsbeslut.

Riksbanken däremot ser kredittillväxten i realtid men väljer att hålla den hemlig. Kanske vet de något vi inte vet då de senaste månaden börjat med QE (penningförfalskning) i allt större skala i syfte att sänka räntan på svenska statsobligationer, likt USA gjorde vid krisen 2008. Är detta det ultimata tecknet på att en större kris står runt hörnet? Kanske.

Annonser

7 reaktioner på ”Börsbubblan inne i sin slutfas

 1. Tack Dave, intressant.

  En fundering – är inte utlåningen till finansiella företag intressant när det gäller börsens utveckling?

  Bostadsbubblan förklaras givetvis av utlåningen till hushåll, men börsbubblan beror väl även på utlåningen till finansiella företag?

  • Storbankernas balansräkningar utgörs i så mycket större utsträckning av lån till hushållen (maskinen som driver ekonomin), främst med bostäder som säkerhet, vars värden måste hållas höga för att inte korthuset ska kollapsa. Skulle de sluta tillföra nyskapad köpkraft till hushållen minskar den totala ekonomiska aktiviteten vilket försämrar deras balansräkningar eftersom de är beroende av hushållens förmåga att sköta sina lån. Det är därför jag följer den delen av lånetillväxten så noga.

   • Jag förstår.

    Hittar man motsvarande statistik för finansiella företag hos SCB?

    Hur mycket större är utlåningen till hushåll och icke-finansiella företag än utlåningen till finansiella företag?

    • För icke finansiella företag vet jag inte, det är möjligt att de presenteras i den länk till SCB jag gav ovan. Till icke finansiella företag kan man se tillväxttakten i grafen ovan

    • Jag hittade inte utlåningen till finansiella företag. Dit borde väl räknas hedge-fonder och andra institutioner som ingår i skuggbanksystemet?

     Det hade varit intressant att se relationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s