Bostadsbubblans inlåsningseffekt

We can only be kept in the cages we do not see.

Inlåsningseffekten har skapat en hopplös situation för hävstångsspekulanterna på bostadsmarknaden och de svenska skattebetalarna. Storbankerna vann, igen… Till skillnad mot t.ex aktier kan en vinst ej realiseras på bostadsmarknaden för majoriteten av befolkningen, detta beror på att man behöver någonstans att bo, och de flesta bor i de tillgångar som stigit i värde senaste åren.

Mao, vid en försäljning, där vinsten realiseras, måste den i majoriteten av alla fall direkt återinvesteras i en ny bostad som stigit lika mycket (om den är av samma kvalité och läge). Undantagsfallen är den lilla grupp som faktiskt säljer sina bostäder innan bubblan spricker och flyttar till hyresrätter, som det numera är stor brist på i Sverige, denna möjlighet är ytterst begränsad.

Notera att detta inte gäller andra tillgångar, såsom aktier, där en vinst alltid kan realiseras snabbt och kräver ej någon återinvestering, det finns ingen inlåsningseffekt här. Så det är inte så konstigt att bankerna väljer att allokera de nya pengar de skapar ur intet på bostadsmarknaden.

 1. Inflationen som blir resultatet av pengar ur intet skapar en illusion av vinster & rikedom, detta gör att svenskarna tror att de är rika, när de i själva verket blir fattiga.
 2. Vinsterna går inte att realisera, svenska folket är hopplöst fast i bankernas ekorrhjul, forever.
 3. Bankerna blir en såpass viktig del av ekonomin att de måste räddas om något går fel.
 4. Bankernas vinster stiger till skyarna.
Annonser

2 reaktioner på ”Bostadsbubblans inlåsningseffekt

 1. Som sagt….

  http://www.di.se/artiklar/2015/7/7/villaagarna-forlorare-pa-bomarknaden/

  Bostadsmarknaden anses allt mer ha utvecklats till en bostadsrättsmarknad, då andelen villor och radhus som förmedlas har sjunkit under flera år. Reavinstskatten är ett av skälen.

  ”Har man byggt eller köpt en villa för 20-30 år sedan och nu ska avyttra den så får man en så stor skatteeffekt på vinsten att man inte har råd att köpa sitt nya boende, då priserna har stuckit iväg. Det handlar inte om att det inte finns en vilja att flytta, men det finns begränsningar.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s