Kina: En bubbla byggd på penningförfalskning

Bankerna i Kina har pumpat ut nyskapade pengar i en enorm takt senaste åren, sedan 2002 har ökningen av lån/den aktiva delen av penningmängden ökat med i snitt ca 18% per år. Med så mycket nya pengar kan inte nominell BNP och antalet transaktioner annat än stiga, även om större delen av pengarna allokerats för spekulation på Kinas bostadsmarknad och därav exploderande priser.

Vid en viss punkt kommer bankerna skapa mindre pengar och det kommer att vara den faktor som får bubblan att spricka, när det sker är svårt att säga.

Annonser

2 reaktioner på ”Kina: En bubbla byggd på penningförfalskning

  1. Har varit i Kina flera gånger de senaste åren och sett tillväxten av totalt tomma skyskrapor och t o m mindre städer. Detta känns självklart ohållbart, MEN det intressanta är att deras lån i princip är skapade av staten då de äger bankerna, därför kan det inte direkt jämföras med väst. Det har redan gjorts skuldavskrivningar och flera projekt slipper betala tillbaka lån eller betala ränta på misslyckade projekt. De som styr ekonomin i Kina är verkligen rädda för minskad penningmängd. Detta gör exemplet Kina spännande att följa för oss som är intresserade av penningskapandet. Din blogg är mycket bra förresten!

  2. Intressantanyheter, tack, att bankerna som står för utlåningen till Kineserna är statligt ägda visste jag inte, men spelar det så stor roll? I Japan styrde staten kreditkvoterna, det var dem som tvingade bankerna där att skapa bubblan i syfte att uppnå ”strukturreform”. Samma modell används nu i Kina och det är alltid samma personer som ligger bakom det som sker, de som äger världens betalningssystem och kontrollerar betalningsflödena.

    Ang vem som styr Kina, se: https://youtu.be/5M1KD7Dnq4s

    Tack detsamma, din blogg är väldigt intressant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s