Bankerna skapade 820 miljoner kronor varje dag år 2015

Svaret på hur mycket pengar som skapades 2015 fick vi i SCB:s senaste utgåva av Finansmarknadsstatistik: Ökad utlåning till hushållen i november

Totalt uppgick hushållens lån hos MFI till 3 279 miljarder kronor. Det är en ökning med 222 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år.

Den första siffran (3 279 miljarder) är den totala mängden pengar i Sverige (exklusive kontanter och lån till företag). Totala mängden ökning av utlåning (med amorteringar inräknat) till hushåll är den riktiga penningmängden eftersom det är den totala mängden kontosiffror i Sverige som används av dess invånare som pengar. Detta bekräftades av Bank of England 2015.

Bankerna skapade alltså, trots amorteringar (som minskar totala mängden kontosiffror), med 222 miljarder kronor. Per öppen bankdag det här året motsvarar det ca 800 miljoner kronor, svenska storbanker pumpade mao ut närmare en miljard kronor VARJE DAG HELA ÅRET. Majoriteten av alla dessa påhittade pengar gick till att köpa bostäder, därav den stora prisinflationen på bostadsmarknaden.

Detta (hur mycket pengar som skapas varje dag av privata banker) borde vara den största frågan i Sverige då det kommer avgöra svenskarnas framtid, men jag har hittills inte sett någon ens ta upp detta faktum eller ännu mindre ifrågasätta varför det får pågå (bortsett från Positiva Pengar). Själv sitter jag kvar på läktaren och ser på när bankerna rånar det svenska folket genom massiv utspädning av penningmängden.

Jag har hittills lyckats besvara följande:

  1. Hur det går till: Digital falskmyntning
  2. Hur mycket som skapats: 3 279 miljarder kronor
  3. Var majoriteten av pengarma tar vägen: Bostadsmarknaden
  4. Vad konsekvenserna kommer att bli: Inflation, och enorm felallokering av resurser i ekonomin

_________________________________________

En reaktion på ”Bankerna skapade 820 miljoner kronor varje dag år 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s