Vad händer om mängden av det som används för att köpa bostäder ökar?

Alla bostadsexperter jag hittills följt i Sverige fortsätter ignorera pengarnas betydelse för bostadspriserna. Några exempel, Riksbanken, Bo Hansson (Boverket), finansinspektionen, cornucopia osv.  Alla dessa har gemensamt att de är experter på detta ämne men har trots det missat den viktigaste faktorn, pengarna. Denna faktor nämns inte.

Det som alla använder för att köpa bostäder är kontosiffror därför är det enkelt att se varför ökad mängd kontosiffror som skapas specifikt för köpa av bostäder måste få priser på bostäder att stiga. Mängden kontosiffror har enligt SCB ökat med hundratals miljarder senaste åren. Kan inte tänka mig att någon av de nämnda ovan ej anser att pengars köpkraft minskar om man ökar mängden pengar, eller att priset på bilar minskar om produktionen av bilar dubbleras (allt annat lika), så varför ignoreras pengarna när det gäller bopriser?

Hur svårt kan det vara att förstå att bostadspriser kommer att explodera om banker får tillföra tusentals miljarder nya kronor (i form av kontosiffror) till bostadsmarknadens potentiella köpare? Är jag ensam om denna uppfattning, vad anser ni?

Annonser

4 reaktioner på ”Vad händer om mängden av det som används för att köpa bostäder ökar?

  1. Cornu expert inom detta område?
    Jo, tjeena.. Dina kriterier om vad man ska uppfylla för att bli förtjänt epitetet expert verkar i te vara höga.
    Cornu ljuger och tramsar och för detta belönar du honom med den förnäma titeln expert. Tillåt mig att småle.
    Eller så menade du det som ironi, vilket ju då makes more sense, so to speak.

    • Hela inlägget var menat att vara ironiskt eftersom slutsatsen är att alla de som kallas exerter i Sverige inom detta område missat den faktor som styr bostadspriserna, det är därför det blir lite fel.

  2. Var inte så hårda mot lille Corny-Lasse, han har inte tid att tänka eftersom han är så upptagen med att sitta och försöka hitta på anledningar till att jätte-läskige Putin skall attackera Gotland och NATO.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s