Bostadsbubblan lägesrapport #4

Idag släppte SCB ny statstik för mängden pengar i cirkulation: Ökningstakten av nya pengar, skapade ur luft av privata banker till bostadssektorn fortsätter att falla efter toppnoteringen precis före amorteringskraven infördes.

Lägre tillväxttakt för hushållslån

OBS att den bara minskade med 0,1 procentenheter, från 8,4, till 8,3. Det är inte tillräckligt för att spräcka en bostadsbubbla eftersom det fortfarande skapas ca tusen miljoner kronor varje dag ur luft av de privata storbankerna. Med så mycket pengar ur luft kan bostadspriser inte annat än stiga.

Men, detta är en ny trend, tredje månaden i rad efter amorteringskraven har ökningstakten gått från att konstant öka månad efter månad till att minska månad efter månad. Sprickandet av en bubbla är en process som kan ta 1-2 år. Vid en viss gräns blir ökningstakten för låg för att hålla priserna höga vilket triggar en credit crunch.

Det bör dröja minst 4-6 månader innan vi ser någon större effekt på bostadspriserna om ökningstakten fortsätter falla i den här takten, skulle trenden accelerera så kan det gå fortare så klart.

 

Annonser

4 reaktioner på ”Bostadsbubblan lägesrapport #4

  1. ”Det är inte tillräckligt för att spräcka en bostadsbubbla eftersom det fortfarande skapas ca tusen miljarder kronor varje dag ur luft av de privata storbankerna.”

    Tusen miljarder varje dag låter väldigt mycket. 🙂 Felskrivning?

  2. Någon gissning på vilka interventioner som kommer göras och hur snart ifall ökningstakten fortsätter att falla månad efter månad ?

    • J-M, förväntar mig inga alls, åtminstone inte för att få igång ökningstakten, regeringen har ingen aning om att det är penningmängdens ökningstakt som styr prissättningen och f.ö hela konjunkturcykeln.

      Det viktiga att komma ihåg, imo, är att detta är en planerad kollaps, där bankerna kan detonera den när som helst, det är ingen naturlig process, det är en artificiell marknad skapad av ett statligt monopol.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s