Intressant läsning om bostadsbubblan

https://unvis.it/svd.se/norgehistorien-som-kan-spracka-bostadsbubblan

Bostadsbubblan hade kanske kunnat hållas intakt i ett par veckor till, eller en månad eller två, om det inte varit för en osedvanlig handlingskraft hos några norrmän. Efter börsens stängning en onsdagskväll i slutet på augusti vräkte det norska bolaget Obos, tillika en av Nordens största fastighetsutvecklare, ut aktier för drygt en miljard i bostadsbyggaren JM.

Obos började köpa på sig aktier i JM så sent som våren 2016, vilket bolaget då beskrev som en långsiktig finansiell placering. Reträtten kom därmed som en total överraskning och kalldusch för övriga ägare i JM. Obos kovändning är svår att avfärda som en norsk nyck. Obos kan nämligen mycket väl vara de första som, utan att reflektera över konsekvenserna, konstaterar att kejsaren är naken. Till Nyhetsbyrån Direkt säger norrmännen nämligen att man sålt rubbet i JM för att skaffa sig en ordentlig krigskassa. Den behöver man när den rådande överetableringen av bostadsbyggare i Sverige leder till blodbad.

Och:

 

En annan sida av en allt trögare bostadsförsäljning, till följd av ett växande antal färdiga lägenheter, är att risken ökar för att byggherren får finansiella problem. Planerade bostadsprojekt finansieras till stor del av sålda lägenheter från tidigare projekt och lån. Byggherrarnas tidigare så självspelande piano kanske inte tystnar helt, varje bostadsprojekt är ett enskilt bolag. Det betyder att byggherrar, för att överleva i sämre tider, skapat koncerner som ser ut som bläckfiskar. Om en eller annan ”tentakel” måste kapas så överlever man i alla fall.

Det är då, när bostadsbyggarna inte har råd längre, som norrmännen på Obos vill använda pengarna från försäljningen av JM-aktierna för att fyndköpa havererade projekt med osålda lägenheter. Det kan betyda att prislappen på lägenheter i nya föreningar kan sjunka lite mer, och snabbare, än lägenheter i äldre och finansiellt starkare föreningar.

2 reaktioner på ”Intressant läsning om bostadsbubblan

  1. intressant, fler och fler tecken på att bostadsbubblan inte ökar längre.
    Obos agerande kan mycket väl vara ett lyckat beslut som kan följas av fler som ”säkrar hem” investeringar!

    Hur hedgar sig privatpersoner bäst mot nedgångar på bostadmarknaden? vet att detta diskuterats tidigare.
    Blanka banker, fastighetsbolag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s