Nytt varningstecken

http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/finansmarknad/finansmarknadsstatistik/finansmarknadsstatistik/pong/statistiknyhet/finansmarknadsstatistik-september-2018/

Tillväxttakten för pengar skapade till bostadsspekulation minskade med hela 0,3 procent i september månad enligt ny statistik från SCB, det är den största minskningen på månadsbasis på länge. Ökningstakten ligger på 6%, vilket börjar närma sig nivåerna vid 2008 när bomarknaden svajjade senast. Min bedömning är att den riktiga smärtgränsen (där huspriser börjar rasa) är kring 4%, vid den nivån skapas inte tillräckligt mycket pengar för att hålla ihop korthuset.

2 reaktioner på ”Nytt varningstecken

 1. Behöver inte gå så långt tillbaka som 2008. 2012 svajjade det rejält också. Jag gick för första gången in på bostadsmarknaden och köpte min BR våren 2012. Vid ca botten på tillväxttakten, då ca 4,5%. Timingen var ren och skär TUR, eller visst började jag då tycka priserna plötsligt verkade resonabla och acceptabla, men jag hade ingen som helst kunskap om penningskapandets/kreditimpulsens cykler.

  Vad jag minns hände, *att hålla utikik efter*, eftersom jag dagligen knarkade Hemnet och sprang på visningar i nästan ett år, var att det kom allt färre och färre folk på visningarna, jag var den enda som kom på den lgh jag till slut köpte.

  Även omsättningen frös. Minns att mäklarna grät blod och spammade mainstreammedia med snyftartiklar och krävde stimulerande regleringar.

  Orsaken var att folk fick inga lånelöften, banken ströp kreditkranen, kraven blev plötsligt jättehöga och lånemaxbeloppet samtidigt minskade drastiskt. Bankerna oroade sig för en finansiell istid.

  Idag har man ju med tydligare regleringar och gränsvärden (ex ”låna max 450% av inkomst” osv) försökt hitta någon slags uthållig jämvikts-sweet spot. Det känns ändå tveksamt, systemet är för komplext. Minns Jim Rickards jämförelse, att de försöker vrida och kontrollera ett kärnkraftverk men har ingen aning om hur det fungerar.

  Jag tror vi är mycket sämre rustade denna gång. Tydlig skillnad idag mot 2012: 2012 var min 3-mån ränta på 4,05 %, stadigt gått ner sen dess, mycket tacksamt. Positivt så verkar fler vara i arbete denna gång, men det kan ju snabbt vända.

  Du säger 4 % är ”implosionsgränsen”. Jag tror den är högre, närmare 5 %, strax under.

  Men det här är ju sosseland, staten tar hand om oss, eller denna gång Riksbanken. Om tillväxttakten närmar sig eller faller under 5 % så kommer Ingves gå ut och börja stödköpa bostadsobligationer för att hålla nere räntorna. Det hjälper ju bara utgiftssidan för de svenska hemmen, tyvärr kan Ingves inte hjälpa till mer om folk också börjar bli arbetslösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s